sv

TYT Puanı Bir Sonraki Sene Kullanma | Sorular ve Cevaplar

155 Okunma
TYT puanı bir sonraki sene kullanma ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Üniversiteye giriş sisteminin değişmesiyle birlikte YÖK ve ÖSYM tarafından alınan karar ile TYT Puanı iki yıl süre ile geçerli olması kararlaştırıldı. Bu yeni gelen TYT puanı bir sonraki sene kullanma kavramı beraberinde birçok soruyu da getirdi. Uygulamanın henüz yeni olması hasebiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan pek çok aday bu konuda soru sormaktadır. Osymli.com olarak yüzlerce soruya elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Bu yazımızda sizlere, bir önceki senenin TYT puanını kullanmak ile ilgili sıkça sorulan soruları derleyip soru cevap şeklinde sunacağız.

TYT puanı bir sonraki sene kullanma ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Üniversiteye giriş sisteminin değişmesiyle birlikte YÖK ve ÖSYM tarafından alınan karar ile TYT Puanı iki yıl süre ile geçerli olması kararlaştırıldı. Bu yeni gelen TYT puanı bir sonraki sene kullanma kavramı beraberinde birçok soruyu da getirdi. Uygulamanın henüz yeni olması hasebiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan pek çok aday bu konuda soru sormaktadır. Osymli.com olarak yüzlerce soruya elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Bu yazımızda sizlere, bir önceki senenin TYT puanını kullanmak ile ilgili sıkça sorulan soruları derleyip soru cevap şeklinde sunacağız.

1- Soru: TYT puanı bir sonraki sene kullanmak için kaç puan almalıyım?

Cevap: Eğer TYT puanınızı bir sonraki sene kullanmak istiyorsanız ham 200 puan ve üzeri olmasına dikkat ediniz. Ham puan demek OBP puanı eklenmemiş şeklidir.

2- Soru: TYT puanı hangisi yüksekse o puan mı kullanılacak?

Cevap: Son iki sene YKS’ye girdiğinizi var sayalım. İki adet TYT puanınız oluyor. ÖSYM bu durum için yüksek puan hangisi ise onun geçerli olacağını kılavuzda belirtmiştir. ( Hem 2020-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan, hem de 2021-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2021-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır. YKS 2021 Kılavuzu Sayfa 33)

3- Soru: Bir önceki TYT puanımı nasıl kullanacağım? (Her iki sene de girdim)

Cevap: Her iki sene de sınava giren adaylar TYT puanını kullanmak için herhangi bir şey yapmalarına gerek yok. ÖSYM sonuç kağıdında dönüştürülmüş puan kısmında tercih yapmanız için kullanacağınız puan yazacaktır.

4- Soru: Bu sene YKS’ye girmeden geçen seneki TYT puanımı nasıl kullanacağım?

Cevap: Bir önceki senenin TYT puanını sınava girmeden kullanmak için aday işlemleri sayfanızdan YKS’ye başvuru yapmalısınız. Başvuru esnasında sınava girmek istemediğinize dair olan kısmı işaretleyerek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 2021 yılı için başvuru ücretiniz 25 TL olarak belirlenmiştir. Bunu yatırdıktan sonra başvurunuz geçerli olacaktır. Aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.

tyt_puani_seneye_nasil_kullananilir_tyt_puani_kullanma

5- Soru: “Geçen sene TYT’ den 200 üzerinde puan aldım. Tercih yaptım yerleştim fakat gidip kayıt yaptırmadım/dondurdum/kayıt yaptırdım fakat vazgeçtim”  bu sene TYT puanımı kullanabilir miyim?

Cevap: Bir önceki sene TYT puanınızı kullanarak tercih yaptığınız için puanınızı kullanabilirsiniz fakat OBP kesintisi olur. Üniversiteye gidip gitmemeniz durumu değiştirmez. YKS tercih sonuç belgesinde yerleştirildiyseniz puanınız kullanıldı olarak kabul edilir.

6- Soru: TYT iki sene/yıl/2 geçerli demek ne kadar bir zamanı kapsıyor?

Cevap: Bu soruyu örnek üzerinden cevaplayalım. Örneğin 2021 YKS’ye girdiniz. TYT’ den 250 puan aldınız. Bu puanı 2022 yılında da kullanabilirsiniz fakat 2023’ de kullanamazsınız çünkü ilk olarak girdiğiniz sene olan 2021 yılında kullandınız sonra bir yıl sonra tekrar kullandınız. Böylece iki yıl oluyor.

7- Soru: Geçen sene YKS’ye girdim. Dört yıllık bir bölüm tercih ettim. Yani AYT puanımı kullandım. Bu sene YKS’ye girmeden TYT puanımı kullanabilir miyim?

Cevap: Kullanabilirsiniz fakat OBP puanınız kesintiye uğrayacaktır. 

8- Soru: Bir önceki TYT puanımı kullanacağım. Bu sene yalnızca AYT’ye girmek istiyorum. Nasıl başvuru yapacağım?

Cevap: ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından başvuru işlemlerinizi yaparken son aşamada sizlere girmek istediğiniz oturumlar sorulacak. Girmek istediğiniz oturumları o kısımdan seçebilirsiniz. Aşağıdaki görselden de inceleyebilirsiniz.

tyt_puani_seneye_nasil_kullananilir

9- Soru: Bir önceki sene TYT puanımla Açıköğretim Fakültesini tercih ettim. Fakat okumaktan vazgeçtim. Bu sene bir önceki senenin TYT puanını kullanabilir miyim?

Cevap: Kullanabilirsiniz fakat OBP puanı kesintiye uğrayacaktır. Bir önceki senenin puanını kesintisiz olarak kullanabilmeniz için tercih yapmamış olmanız gerekiyor. Açıköğretim fakültesi olması durumu değiştirmez.

10- Soru: Bir önceki senenin TYT puanı nasıl hesaplanacak? Sıralama yapılırken adaletsizlik olmaz mı?

Cevap:  TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, sınavdaki başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri hesaplanacaktır. Sonraki senenin TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri aynı şekilde hesaplanacaktır. Örneğin: 2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2021-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen 200-500 puan aralığındaki puanlara dönüştürülecektir. Bu puan, “Dönüştürülmüş Puan” olarak adlandırılacaktır. Dönüştürülmüş Puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2020-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir.

11- Soru: TYT puanım 200 puan ve üzerinde fakat AYT puanım çok düşük. Yine de TYT puanımı bir sonraki sene kullanabilir miyim?

Cevap: AYT puanının düşük veya yüksek olması TYT puanını kesinlikle etkilemez. AYT’ den çok düşük alsanız dahi TYT ham puanın 200 ve üzerindeyse tabi ki kullanabilirsiniz.

12- Soru: TYT puanı AYT’ye ekleniyor / etkiliyor  mu?

Cevap: TYT puanı AYT puanı hesaplanırken kullanılır. Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puanları için ağırlık katsayıları değişmektedir. Örnek: Adayın gitmek istediği bölüm sayısal puan türüne göre alım yapıyorsa aday TYT sınavında sonra AYT sınavında Fen bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundadır. TYT sınavında sayısal bölümler için puan hesaplanma ağırlıkları: Türkçe %13, Sosyal Bilimleri  %7, Temel Matematik %13, Fen Bilimleri %7 şeklindedir. Sayısal bölüm tercih etmek isteyen aday TYT sınavında Türkçe ve Matematikten ağırlıklı olarak soru cevaplaması yüzdesi fazla olduğundan sayısal puanına önemli etki sağlamaktadır.

Aşağıdaki Sorular ÖSYM 2021 YKS Sıkça Sorulan Sorular Kılavuzundan Alınmıştır.

13- Soru: 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2021-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

Cevap: 2020-TYT puanı 200 ve üzeri adaylar istedikleri takdirde bu puanlarını 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak, bu adayların 2021-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur. Bu adaylar isterlerse 2021-TYT’ye girmeden AYT/YDT oturumlarına girebilirler veya isterlerse 2021-TYT ve AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilirler. Ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

14- Soru: 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2021-YKS’ye bu puanım nasıl dahil edilecek?

Cevap: 2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2021-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2021-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi kılavuzda yer almaktadır.

15- Soru: 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde 2021 yılı SAY, SÖZ, EA veya DİL puanımla bir lisans programına yerleşmek için tercihte bulunabilir miyim?

Cevap: 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile adayların 2020 yılı AYT ve YDT puanları 2021 yılında geçerli değildir. 2021-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2020-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2021-AYT ve/veya 2021-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur. Ayrıca bu adaylar istedikleri takdirde 2021-TYT’ye de girebilirler.

16-Soru: Hem 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde hem de 2021-TYT’ye girmek istiyorum, mümkün mü? Bu durumda hangi puanım geçerli olacak?

Cevap: 2020-TYT puanı 200’ün üzerinde olan adaylar istedikleri takdirde başvurularını yaparak 2021-TYT’ye de girebilirler. 2020-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların puanı kılavuzda ayrıntılı olarak belirtildiği şekilde dönüştürülerek adayın Dönüştürülmüş Puanı bulunacaktır. Hem 2020-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan hem de 2021-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2021-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

17- Soru: 2020-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2021-YKS’ye girmeden 2020 puanımla Özel Yetenek Sınavlarına başvurmak istiyorum. 2021-YKS’ye başvuru yapmak zorunda mıyım?

Cevap: 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin 2021-TYT Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2021-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Kaynak: osymli.com

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

TYT Puanı Bir Sonraki Sene Kullanma | Sorular ve Cevaplar