Sözel dersler her ne kadar okuyunca hemen anlaşılan ve kolay yüksek puan alınan dersler gibi görünse de uzun vadede kalıcı bilgi edinme bakımından sıkıntılı bir derstir. Yani akılda kalması en zor derslerin sözel derslerde olduğunu söyleyebiliriz. Bunda derslerin nasıl öğretildiğinin büyük bir önemi vardır ve öğrencilerin ders çalışma yöntemleri de etkilidir.
Anlatarak Çalışın
Sözel derslerin akılda kalması için sanki birine anlatıyormuş gibi çalışılması önerilir. Bu yöntem ders sırasında daha iyi bağlantılar kurmanızı sağlar. Dolayısıyla kendi yorumunuzu kattıkça akılda kalıcılık da artacaktır. Ezbere gitmeden sınavda yorum gücünüzü kullanarak çözüm getirebilirsiniz.
Derste Not Alın Evde Temize Geçirin
Dersin akılda kalmasını sağlayan en iyi yöntemlerden biri ders sırasında not almak ve evde bunu temize geçirirken bir kere daha yazmaktır.
Derste Sorular Sorun
Sözel derslerde başarılı olmanın yolu doğrudan katılımla sağlanabilir. Yani çalışmalardan önce derste anladıklarınız çok önemlidir. Bu nedenle ders sırasında sorular sormanız, gerekirse tartışma konuları bulmanız önerilir. Bu durum bazı öğretmenlerin hoşuna gitmese de kendi öğrenmeniz açısından en doğal hakkınız olduğunu belirtmek gerek. Örneğin tarih dersindeyseniz ve öğretmen size sadece tarihleri ezberlemeniz ve olayların arka planını araştırmadan özet geçmenizi istiyorsa muhtemelen yetiştirmesi gereken müfredat vardır ve yüzeysel şekilde anlatıyordur. Bunu kendiniz kırabilirsiniz. Sizin dersi anlamanız öğretmenin müfredatından daha önemlidir.
Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?
Sözel dersler kolayca öğrenildiği zannedilen, ancak çabuk unutulan derslerdir. Peki sözel derslere nasıl çalışılmalı?Edebiyat, tarih, coğrafya, felsefe ve psikoloji gibi sözel derslere çalışırken anlamaktan ziyade unutmaktan şikayetçiyseniz sizlere bu yazımızda birkaç önerimiz var. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki sizlere sunacağımız öneriler başarınızı artıracaktır. Fakat bir derse nasıl çalışılacağı konusunda en doğru kararı verecek olan kişi öğrencinin kendisidir. Bu nedenle önerilerimize kendi çalışma taktiklerinizi de ilave ederek kendinize daha uygun hale getirmenizde fayda var. Sözel derslere çalışma taktilerine geçmeden önce yukarıda da belirttiğimiz gibi ”Sözel dersler nasıl çalışılmalı” sorusu yerine ”Acaba ben derslere nasıl çalışmalıyım” sorusuna yönelirseniz daha verimli sonuç alabilirsiniz.
Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı (Taktikler)
Sıfırdan Başlayın
Sözel derslerde öğrencilerin en fazla yaptığı hatalardan birisi konuya aşina olduğunu düşünerek çalışmamak ya da zaten biliyorum bilinci ile konuyu hızlıca okuyup geçmektir. Bu şekilde konuyu üstü kapalı okuyup geçmek sizi yanlışa götürecektir. Konuyu hiç bilmiyormuşçasına ve derinlemesine okuyun. Bu sayede yeni bilgiler öğrendiğinizi ve sizde olan bilginlerin de daha iyi pekiştiğini fark edeceksiniz.
Okumaktan Sıkılmayın
Sözel derslerde başarıyı artıran en güzel erken okumaktır. Bu nedenle sıkılmadan her konuyu detaylıca okuyun. Hatta okurken önemli gördüğünüz yerlerin altını çizerek daha sonra tekrardan bu kısımları okumanızda fayda var. Eğer çizerek okumaktan hoşlanmıyorsanız küçük bir deftere kalıcı notlar alabilirsiniz. Ancak şunu önemle belirtmeliyiz ki sözel derslerde konuyu okumadan test çözmeye geçmeyin.
Tekrar Yapın
Öğrendiklerinizi anlamanın en iyi yolu konuyu çalıştıktan sonra önünüze kağıt kalem alarak aklınızda kalanları nota dökmenizdir. Ardından notunuzda ki bilgiler ile kitaptaki bilgileri karşılaştırarak kalıcılığı sağlayabilirsiniz.
Eğlenceli Hale Getirin
Ders çalışmayı bir görev olarak görmeyin ve şartlara bağlamayın. Sadece bir masa başında oturarak çalışmanıza gerek yok. Otobüste ya da yatağınızda uzanırken dahi ders tekrarı yapmanız mümkün. Kitaptaki bilgileri ya da aldığınız notları telefonunuza ses kaydı yaparak istediğiniz an kayıttan dinleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra ezberden hoşlanmayanlar için kodlama sistemi de öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirecektir. Size uygun bir kodlama tekniği geliştirerek bilgileri daha kolay ezberleyebilirsiniz.
Motive Olun
Sözel derslere nasıl çalışılmalı sorusuna yönelmeden önce çalışmaya motive olun. Ders çalışmaya duyacağınız ilgi ve istek başarılı olmanız için önemlidir. Gerek hedefiniz, gerekse öğrenmeye olan isteğiniz sizi motive edecek en temel araçtır.
Zamanı Doğru Kullanın
Bilgiyi kalıcı hale getirmek için zamanınızı doğru kullanın. Gerek günlük çalışma planı, gerekse mola süreleri bakımından zamanınızı iyi ayarlayın. Ne kadar fazla test ya da deneme çözerseniz bilginiz o kadar kalıcı hale gelecektir. Her gün mutlaka test çözmeye çalışın. Kendinize en uygun çalışma programını hazırlayarak zamanınızı ne kadar değerlendirebileceğinizi ölçebilirsiniz.
Sözel dersler nasıl çalışılır sorusuna birkaç öneri ile cevap sunduk. Sunduğumuz önerileri kendi teknikleriniz ve alışkanlıklarınız ile birleştirerek sözel derslerdeki başarınızı artırabilirsiniz. Son olarak konuları unutmamak için belirli zaman aralıklarında tekrarlar yapmanızı ve denemeler ile başarı seviyenizi ölçmenizi de tavsiye ederiz.
Yorum Yaz