Matematik herkesin bildiği gibi en çok zorlanılan derstir. Peki sizce neden zorlanıyoruz? Genelde matematikte hocasının anlattığı sorular ve sınavda çıkanların birbiriyle alakası yok değil mi? Bunun tek sebebi matematik mantık dersidir. Sorular aynı mantıkla çözülür ama bize bir sorudaki bilinmeyeni değiştirip verdiklerinde soruda donup kalırız. Yeni bir soru tarzı var deriz, hoca bunu anlatmamış deriz. Hayır yeni bir şey yok arkadaşlar aradaki tek farkı şu şekil açıklayayım:
Matematikte olay karmaşık gibi görünür çünkü soyut kavramlar mevcuttur. Ama her zaman bağlantılar vardır. Soyut kavramları iyi öğrenmenin tek yolu bol miktarda pratiktir. Bol miktarda pratikle beynimizde artık soyut kavramlar somut hale gelir. Bu şekilde matematiğe yaklaşırsanız zamanla zorlansanız bile sevmeye ve başarmaya başlayacaksınızdır. Bu adımdan sonra matematik sizin için bir tutku, vazgeçilmez bir ders olacaktır. Bu, şu an sizin için hayal gibi geliyor fakat denerseniz pişman olmazsınız.
Ön Yargılarınızdan Kurtulun
Matematiğe çalışmaya başlamadan önce ilk işiniz ön yargılarınızdan kurtulmak olsun. Bu derse karşı “ben yapamam” algısından kurtulup “ben de yapabilirim” moduna girerseniz konuları anlamaya ve bir noktadan sonra soru çözmeye başlayabilirsiniz. Emin olun bu o kadar da zor değil. Hedeflediğiniz başarı yolunda matematiği kendinize bir engel değil, sadece bir basamak olarak düşünün. Matematiği ertelemeyi bırakın, bir an önce başlayın. Çünkü hayatınızın her alanında karşınıza çıkacak ve bir noktadan sonra önceden başlamadığınız için pişman olacaksınız. En iyisi ertelemeden bugün hatta hemen şimdi başlayın.
Çalışmaya Basit Konulardan Başlayın
Matematik dersini sevebilmenizin en önemli adımı onu yapabilmektir. İlk seferde zor konularla, zor soruları çözmeye çalışırsanız hevesiniz kaçar ve matematik dersi fobiniz haline gelir. Bu yüzden işe temelinizi sağlamlaştırmakla başlayın. Matematiğin en temel konusu dediğimiz “temel matematik” ile başlayabilirsiniz. Bu konuda çarpma, bölme, toplama, çıkarma, işlem önceliği, parantez kaldırma gibi matematik dersinin temelleri dediğimiz alt başlıklar yer alır. “O kadar da değil” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat ÖSYM tarafından yapılan ve lise mezunlarının girdiği TYT sınavında sorulan basit bir toplama-çıkarma sorusunun bile 1 milyon öğrenci tarafından yapılamadığı gibi bir gerçek var. Bu yüzden konuları küçümsemeden, ben zaten biliyorum demeden temelinizdeki eksikleri tamamlayıp asıl konulara geçin.
İşlem Bilginizi Hızlandırın
Matematikte esas olan işlem bilginizin hızlı olması ve akıldan işlem yapabilmenizdir. Bu noktada kendinizi geliştirmek için “antrenmanlarla matematik” kitabını bitirmenizi öneririm. Haklısınız basit sorular var ve gereğinden fazla tekrar ediyor. Hatta bir yerden sonra sıkılabiliyorsunuz. Fakat o kitabı bitirdikten sonra işlem bilginizin ne kadar geliştiğini, soruları eskiye oranla ne kadar hızlı çözdüğünüzü fark ettikten sonra buraya gelip bana teşekkür edeceksiniz. Söz konusu kitapta yer alan soruları sabırla, üşenmeden ve azimle çözerseniz bir noktadan sonra kendinizdeki değişimi fark edeceksiniz.
Konuları Dikkatli Dinleyin
Matematikte öncelikle konuyu dinlerken öğretmene sürekli soru sorun kafanızda soru işareti kalmasın. Eğer dersleri internet üzerinden izliyorsanız vaktiniz varsa iki farklı hocadan dinlemenizi öneririm. Tek hocadan dinliyorsanız da çok iyi not tutmalısınız. Kafanıza bir şey takıldığında videoyu geri alıp tekrar dinleyin. Video bittiğinde aklınızda soru kalmadığına emin olun. Burası önemli soru çözmeye geçmeden önce konuyu iyice kavradığınızdan emin olun.
Videoyu izledikten sonra çıkardığınız notları hızlıca tekrarlayın. Bu notları belirli aralıklarla boş vakitlerinizde hobinizmiş gibi açıp okuyun. Formülleri ezberlemek ve temel kuralları öğrenmekte sizi çok geliştirecektir. Zaten bir noktadan sonra notlara bakmaya gerek bile kalmadan aklınıza kazındığını göreceksiniz.
En Önemli Adım: Soru Çözümü
Soru çözümünde adım adım ilerlemeniz çok önemlidir. Direkt zor soruları çözmeye kalkışmayın çünkü kafanız karışabilir. Emin olun ki bazı sorular vardır altyapınız iyi değilse size bildiğiniz formülleri unutturabilir. Çözemediğiniz soru olduğunda 2 dakika kadar uğraşın. Çözemiyorsanız o an sıradaki soruya geçin testiniz bittiğinde tekrar çözemediğiniz o soruyla uğraşın. Baktınız ki gerçekten çözemiyorsunuz hocanıza veya bir arkadaşınıza sorabilirsiniz. Çözemediğiniz sorularla uğraşmak sizi geliştirir. O soruyla uğraşırken ezberlemiş olursunuz ve o soru size anlatıldığında çözümü de kolay kolay unutmazsınız.
Matematikte en büyük sıkıntılardan biri de konuyu çalıştıktan sonra soru çözememektir. Konuları çalışıyorsunuz, soru kitabına baktığınızda ise soru size bakıyor siz de soru değil mi? Merak etmeyin bu sorunu sadece siz değil, matematiğe yeni başlayan hemen herkes yaşıyor. Matematik dersini çalışmayı bir yüzdelik olarak düşünün. O halde;
O yüzden konu videosunu izledikten sonra konuyu çalışıp bitirdiğinizi düşünmeyin daha işin %70’lik kısmı var. Soru çözümüne geçtiğinizde konuyu öğrenmiş olmuyorsunuz konu öğrenmeniz devam ediyor. Bu yüzden herhangi bir konuda öğrendiğiniz formülleri yazarken hemen altına o formül ile alakalı küçük bir soru yazmanız akılda kalıcılığı arttıracaktır.
Çözümlü Kitaplar İle Başlayın
Sayısal dersleri çalışırken yapılan kaynak seçimi öğrencinin o derste ulaşacağı başarıyı belirleyen en önemli etkendir. Bu yüzden ilk kaynaklar çok önemlidir. Bulunduğunuz seviyeye göre kitaplar almanız motivasyonunuzu arttıracak, ilerleyen zamanlarda seviyenizin ilerlemesine yardımcı olacaktır. Soru bankası alırken ilk kitabınızın çözümlü olmasına dikkat edin. Verilen soru çözümlerini dikkatle inceleyerek çözüm aşamalarını kavramaya çalışın ve o soru tipiyle alakalı kafanızda çözüm şemasını oluşturun. Bu sayede ilk soruları çözümüne bakarak kavrayabilir, diğer soruları kendiniz çözerek konuyu pekiştirebilirsiniz.
Pes Etmeyin
Ünlü Matematikçi Cahit Arf “matematikte zeka işi değil, sabır işidir.” demiştir. Yani matematiği yapabilen insanlar sizden daha zeki oldukları için değil, sabırlı oldukları için başarabiliyorlar. Matematik çalışmayı bir yolculuk, yolculuğun sonunu da ulaşmak istediğiniz hedef olarak düşünebilirsiniz. Bu hedefi istediğiniz notu almak, taktir almak veya gitmek istediğiniz bölümü kazanmak olarak düşünebilirsiniz. Bu yolculuk sırasında ayağınıza engeller takılacak hatta bazı zamanlar umutsuzluğa kapılıp düşeceksiniz. Kimi zaman matematiği yapamadığınızı düşüneceksiniz, bazen sırf matematik yüzünden hedeflediğiniz bölümü değiştirmeye çalışacaksınız. Bu durumlarda yapmanız gereken tek şey daha hırslı bir şekilde ayağa kalkıp yürümek yani çalışmak olacaktır. Unutmayın ki “Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.”
Yukarıda belirttiklerimin yanı sıra matematikle alakalı işinize yarayacak bazı taktikler de vermek istiyorum.
Bir çok soru tipi içinde temel matematik konularını göreceğiniz için aşağıdaki konuları çok iyi öğrenmelisiniz. Bu konular diğer konular yapı taşı konumundadır. Bu konuları bilmezseniz veya eksik öğrenirseniz diğer konuları öğrenirken ve soru çözerken mutlaka takılır, geri dönmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden işe bu konuları öğrenmekle ve bol bol soru çözmekle başlayın.
Diğer yandan matematik dersi öğrenimi sırasında dikkat etmeniz gerekenler:
Verdiğimiz bu taktikler uzmanlar tarafından yıllarca araştırılmış ve fayda vermiş taktiklerdir. Naçizane önerimiz matematiği bir kabus olarak görmeyi bırakmanız ve bir yerden başlamanız olacaktır.
Kaynak: Bilgenç
Matematik Nasıl Çalışılır? Matematik Çalışma Taktikleri
Yorum Yaz